Casa-atelier A26
Porto, 2015
40°02'32.8"N
7°00'50.6"W
41°53'24.7"N
12°28'10.0"E
Casa-atelier A26
Porto, 2015
39°26'57.1"N
7°22'06.7"W
39°17'38"N
7°25'53"W
45°27'25.9"N
9°11'17.8"E
41°53'55.1"N
12°28'36.5"E
Capela Mortuária
Barrancos, 2019
38°54'56.4"N
6°20'20.3"W
41°53'31.5"N
12°29'17.5"E
39°24'57.0"N
7°27'11.0"W
38°26'35.9"N
7°25'03.2"W
42°56'47.6"N
9°11'35.4"W
43°46'23.6"N
11°15'22.0"E
Ordem dos Arquitectos
Lisboa, 2020
43°46'23.7"N
11°15'17.9"E
43°46'27.8"N
11°15'14.6"E
43°46'04.5"N
11°15'20.2"E
41°08'51.6"N
8°36'34.7"W
41°09'32.7"N
8°35'24.6"W
41°09'32.7"N
8°35'24.6"W
41°11'17.3"N
8°38'43.5"W
42°57'05.2"N
9°16'27.5"W
42°57'05.2"N
9°16'27.5"W
39°24'53.9"N
7°27'06.1"W
Vila Romana do Rabaçal
Rabaçal, 2019
43°04'14.7"N
11°38'02.9"E
38°23'25.9"N
7°33'04.5"W
38°07'43.3"N
6°58'17.9"W
45°28'05.9"N
9°12'05.5"E
Casa-atelier A26
Porto, 2015
46°28'06.2"N
6°49'45.6"E
37°05'35.7"N
7°41'05.2"W
41°56'31"N
6°45'44"W
Abrigo de Peregrinos
Poço, 2017
41°54'25"N
12°27'12"E
Mercado de Santa Clara
Lisboa, 2017
45°29'57.7"N
9°06'03.2"E
41°29'2"N
7°10'54"W
41°56'25"N
6°36'59"W
45°27'27.5"N
9°11'12.5"E
45°26'18.3"N
12°19'17.5"E
45°26'17.9"N
12°19'20.4"E
Edifício Cascais Jovem
Parede, 2019
41°09'41.5"N
8°36'00.1"W
41°16'07.9"N
8°04'36.9"W
Instalação Viagem I
Exposição colectiva Volúpia I, 2016
Extensão da Fábrica Sampaio Ferreira
Riba d'Ave, 2016 (concurso, 2º prémio)
Capela Mortuária
Barrancos, 2019
Colóquio Desenhar em Viagem
Universidade de Coimbra, 2018
40°45'29.2"N
7°06'28.9"W
40°45'27.1"N
7°06'29.2"W
40°45'25.1"N
7°06'22.5"W
41°10'00.4"N
8°36'44.1"W
40°14'12.7"N
8°26'41.0"W
41°9'49.9"N
8°35'37.7"W
41°8'45.4"N
8°37'13.4"W
40°45'25.1"N
7°06'22.5"W
40°45'25.1"N
7°06'22.5"W
41°8'33.2"N
8°36'40.3"W
41°32'42.1"N
8°47'11.4"W
41°32'43.5"N
8°47'5.6"W
Casa-atelier A26
Porto, 2015
Duque de Saldanha
Porto, 2019-21
Duque de Saldanha
Porto, 2019-21
Duque de Saldanha
Porto, 2019-21
Duque de Saldanha
Porto, 2019-21
Duque de Saldanha
Porto, 2019-21
Casa em Ovar
2021-
45°28'31.5"N
9°09'43.0"E
45°28'35.9"N
9°09'55.3"E
45°28'35.9"N
9°09'55.3"E
43°46'16.2"N
11°14'57.9"E
41°37'21.0"N
8°27'34.6"W
41°11'43.0"N
8°36'14.6"W
Duque de Saldanha
Porto, 2019-21
38°38'46.2"N
8°12'51.3"W

FMVS is a team of architects committed to a relevant and sensitive practice. Aware of the over-stimulation that characterises contemporary life, we look to design buildings with perceptual solidity that offer stability and comfort for everyday activities.

We are fascinated by architecture that invites lengthy observation, capable of drawing our eyes towards its subtle presence, the care of its details, or its enigmatic character. We believe that this resilience, along with a careful choice of materials and suitable technical solutions, is key to the longevity of a building and, therefore, to its sustainability.

Our approach to each project is to give a precise response to the specifics of each brief and to the critical interpretation of the contexts in which they find themselves, particularly through a selective awareness of small customs, chances, and peculiarities that should be enhanced.

PT / EN

Duque de Saldanha
Porto, 2019-21

The (almost) surgical gestures were the relevant part of this operation intended to clarify and add a new dimension to the spaces of an existing 19th century bourgeois house.

Without giving up the density of the past, it was possible to create niches and glass circles, add new veins to the enfilade, open it up to the sky and to the summer garden, establishing multiple links to the outside, through light and materials, and drawing up new features.

The comfort of the colour was drawn from the sensitivity of those who live in it, from the warm walnut and the unexpected water-coloured wall, which brought Pompeii to the Bonfim neighbourhood.


Architecture FMVS
Photographs by Frederico Martinho

Pavillon im Park
Zurique, 2020

A pavilion in the park, a hybrid programme somewhere between a café and rest, located in the green surroundings of the renovated university hospital, is intended to be an informal meeting place for students from the university campus, and visitors to the health cluster or the new Zurich Forum.

From the desire to create a strong, independent and, at the same time, low-impact object, a compact, square volume was drawn up, which is nestled between the green trees and brings together the opposite sides of the street and the park, via a transverse room with a simple and inviting ambience.

The roof of one gable follows this duality and is high and generous as it faces the canopy of the trees and low and friendly for people walking on the pavement. This angle bows towards the public square to the south, the slope of which defies the lowest point, giving it an intentional geometric strangeness.


Architecture FMVS + MMMR
Competition, org. Hochschulgebiet Zürich Zentrum

2nd place

Lordelo do Ouro
Porto, 2020-

The project for two new collective-housing buildings in Lordelo started, first and foremost, with a landscape with enormous potential. This exceptional character of buildings in the park was an important principle of the proposal from the outset. Adjustments were made to the rectangular shapes proposed in the plan that relieve the tension of a Cartesian geometry, in order to integrate the new buildings into the organic nature of the surrounding topography and flora.

The material expression and treatment of the façades brings the new buildings into the constructed environment in terms of expression and scale, especially so that, by their proximity, these two new parts are a valuable contribution to the whole.


Architecture FMVS
Competition, org. Município do Porto

1st place

Ordem dos Arquitectos
Lisboa, 2019

The intention to renew the identity and institutional presence of the OA's headquarters gave rise to a proposal that extends and optimises the old building of the S. Paulo baths up to the limit of the block, absorbing the attached building.

Covered with a magnetic compositea mixture of the Portuguese cobblestones and Tuscan Romanesquethe ground volume links the northern entrance of the main building with the multi-purpose space and the training rooms, ending at the café facing the square, and establishing a public dialogue with the Park-Market-Post Office triad.


Architecture FMVS
Competition, org. Ordem dos Arquitectos

Casa-atelier A26
Porto, 2014-15

A house that was already a studio, without any intentions of grandeur, kept its free and unique structure, ensured the independence of each floor, sought out comfort in colours, furniture and materials and, outside, the fig tree was given a patio.


Architecture FMVS + Sarah Drouet
Photographs by Frederico Martinho

Mercado de Santa Clara
Lisboa, 2017

Distinguished by the duality of being an imposing presence in the public space and the friendly scale of a neighbourhood facility, the Santa Clara market had preserved its main characteristics: a longitudinal axis that physically and visually crossed between its two extremes and, alongside it, the large central nave. This is what the current intervention to adapt the market for new uses aims to emphasise by pushing the technical spaces to the lateral spaces and freeing up the central nave for a variety of uses, made possible by introducing a pragmatic and flexible partitioning system of adjustable screens.

Used in the shop fronts and in the informal flea market canopies, these canvases provide the continuity of a material that is familiar to the market, but now with a renewed presence.


Architecture FMVS
Competition, org. Município de Lisboa e Trienal de Arquitectura

1st place

Abrigo de Peregrinos
Condeixa-a-Nova, 2017–

The topography, which has a significant impact on how you arrive at the village, confirms that this is a fertile pointpine trees abound, along with olive trees and arable land, in a green, fresh valley where the community well, which the village is named after, is still in place. With few inhabitants, the small size of the village can be explained by the fact that it is not exactly on the way to anything other than, paradoxically, Santiago de Compostela, which is why the plan is to transform a stable into a country house, which will also be a support structure on the route of the pilgrimage.

The stop is signalled by an unusual vertical element that emphasises the volume and attracts pilgrims to where they are welcomed into a reconstruction that explores the authenticity of the vernacular imaginary given contemporary expression.


Architecture FMVS

Capela Mortuária
Barrancos, 2019

The building of the mortuary, built in earth concrete, arises from the olive grove, merging with the existing shale walls. Set in the extension of the cemetery square, it offers a serene welcome that returns the views to the village and the horizonof exceptional beauty. Seeking a feeling of the interior, its spatial structure is inspired by the ancestral model of the patio-house, where a careful succession of filters channels towards the vigil spaces, configured to allow both the privacy of two simultaneous wakes and the full use of a large room.

The entrance porch synthesises the character of the building, whose thick columns simultaneously suggest the nobility of a classical temple, as well as the gravitas of the emblematic masonry columns of traditional Alentejo architecture.


Architecture FMVS
Competition, org. Município de Barrancos

Edifício Cascais Jovem
Parede, 2019

This community facility, to be installed in the urban void between the square and the station plaza, will play a fundamental role in reducing the impact of the railway barrier, promoting the transversality of traffic and as a driving force in the square's public space, requalifying the surrounding area and consolidating the green corridor that extends out towards the sea.

Inspired by the model of the summer house, it is evocative of the memory of the existing building from which it is constructed. Its compact volume becomes deconstructed in height with alternating recesses seeking out sea viewsan echo of nearby cruciform or tripartite rooftops, where the presence of a vertical element is recurrent.


Architecture FMVS
Competition, org. Município de Cascais

Bio

Born in the '80s, Vania Saraiva and Filipe Madeira are architecture graduates from the University of Coimbra (Department of Architecture-FCTUC).

Filipe worked at Pedra Líquida (2013), Figueiredo+Pena (2013-19), and with Paulo Providência (2014-). He is an Invited Teaching Assistant at DARQ / University of Coimbra since 2021.

Vânia worked with Alexandre Alves Costa and Sérgio Fernandez at Atelier 15, in Porto (2009-2011), and at Craft Arquitectos (2013-19). She won a scholarship from Fundação da Juventude (2012), and she collaborated in the exhibition Fernando Távora, Modernidade Permanente (2012).

They have been co-authoring projects since 2014, with experience in public and private initiative projects in several countries - Portugal, Switzerland, USA and France. They established themselves as the independent practice FMVS in 2019, in Porto.

In 2022, Bernardo Alves (architect by FAUP) joined the team.

News

2022 Vânia and Filipe were workshop tutors at the CASA 2022 Summer School, org. by the Department of Architecture of the University of Coimbra.
2021 2nd place. Open competition for a Pavilion in the Garden of Zurich University Hospital, Switzerland. With MMMR. Org. Municipality of Zurich / Hochschulgebiet Zürich Zentrum.
2020 1st place. Open competition for blocks D and E – Collective Housing Buildings in Lordelo do Ouro, Porto. Org. Municipality of Porto. Ongoing.
2017 1st place. Open competition for the Rehabilitation of the Santa Clara Market in Lisbon. Org. Municipality of Lisbon / Trienal de Arquitetura.
2016 2nd place. Open competition for the rehabilitation of the Sampaio Ferreira textile factory, Riba d’Ave. Org. Plataforma Espaço de Arquitetura, with the Municipality of V. N. Famalicão.
Contact

Rua da Alegria, n.º 972
4000-040 Porto, Portugal

E-mail correio@fmvs.pt
Telephone +351 22 096 72 05

Instagram fmvs.atelier

© 2022 FMVS
All rights reserved